Het ontstaan van Expeditie Robinson

Het ontstaan van Expeditie Robinson

5 juni 2022 Uit Door Redactie

Je hebt vast al eens gehoord van het tv-programma Expeditie Robinson. Dit is een programma waarbij tussen de 20 en 26 deelnemers moeten overleven op een onbewoond eiland en hierin ook met elkaar de strijd aangaan. Er zijn inmiddels al heel wat seizoenen op tv geweest van Expeditie Robinson in zowel Nederland als België en er zijn zelfs al speciale seizoenen gemaakt. Het programma is dus al een hele tijd op tv, maar hoe is het programma eigenlijk ontstaan en hoe is Expeditie Robinson het programma geworden dat we nu nog steeds kennen?

Expeditie Robinson

Wie heeft Expeditie Robinson bedacht?

Het idee achter het tv-programma Expeditie Robinson werd in eerste instantie bedacht door een Brit genaamd Charlie Parsons. Hij kwam met het concept voor de serie ‘Expedition Robinson’. Dit programma werd voor het eerst uitgezonden in Zweden. Het concept was echter een hit en al snel werd het verder verkocht aan allerlei landen verspreid over de hele wereld. Zo werd het concept van Expedition Robinson ook aan de Verenigde Staten verkocht. Ze hebben hier een eigen naam aan gegeven en hebben het programma ‘Survivor’ genoemd. Het tv-programma was ook daar zo’n succes dat er inmiddels al 40 seizoenen van zijn gemaakt.

Aangezien er zoveel landen waren die graag een tv-programma wilden maken rondom het concept van Charlie Parsons, is er zelfs samengewerkt om het programma voor verschillende landen te filmen. Alle televisiezenders van Europa die het programma graag wilden opnemen, hebben hetzelfde bedrijf ingehuurd voor de productie, namelijk het Zweedse bedrijf Strix. De landen die deelnemen aan het concept kunnen zo heel efficiënt achter elkaar op dezelfde uitgekozen locaties de serie opnemen. Doordat alle Europese zenders het bedrijf Strix hebben aangenomen, hebben ze flink wat kosten en werk bespaard. Ze hebben er namelijk voor gezorgd dat alle producers, presentatoren, camera- en geluidsmensen en de rest van de crew tegelijkertijd naar dezelfde locatie zouden reizen, waarbij ze allemaal van dezelfde set-up gebruik konden maken. Het opnemen van het programma gebeurt altijd in de zomer, zodat de verschillende landen het programma in de herfst kunnen uitzenden.

De inspiratie achter Expeditie Robinson

Hoewel het natuurlijk een ontzettend goed idee was om een programma te maken over kandidaten die proberen te overleven op een onbewoond eiland, heeft de Brit Charlie Parsons het idee voor Expeditie Robinson niet helemaal zelf bedacht. Het idee voor het tv-programma is namelijk gebaseerd op een verhaal van een Engelse schrijver genaamd Daniel Defoe. Hij heeft een fictief dagboek geschreven van een man genaamd Robinson Crusoe. In dit dagboek vertelt Robinson zijn verhaal over hoe hij probeert te overleven op een onbewoond eiland waar hij is gestrand na een schipbreuk.

Het verhaal van Crusoe begint met een zeereis vanaf Queen’s Dock in Hull, hoewel zijn ouders liever wilden dat hij rechten was gaan studeren. Deze reis eindigde helaas in een schipbreuk en bij zijn volgende reis is het schip gekaapt. Hierdoor wordt Crusoe een tijd de slaaf van een Moor, voordat hij weer ontsnapt met een jongen genaamd Xury. Hierna vaart hij mee met zijn nieuwe vriend- de kapitein van een Portugees schip dat naar Brazilië gaat en de kapitein helpt Crusoe om een plantage te beginnen. Hiervoor gaat Robinson ook in de slavenhandel en vertrekt hij naar Afrika, maar door een schipbreuk belandt hij uiteindelijk op het onbewoonde eiland. In zijn tijd op het eiland ontmoet hij ook een ontsnapte gevangene van een stel kannibalen dat wel eens op het eiland komt en hij noemt zijn nieuwe vriend Vrijdag. Aan het einde van het verhaal verschijnt er nog een schip op het eiland en nadat Crusoe de kapitein heeft geholpen de muiterij te verslaan, kan hij met hem mee terug reizen naar Europa, waarna hij na een lange tijd weer terugkeert naar Engeland.